Conceputa si initiata in prima perioada a anilor 1900, de catre Katharina Schroth, terapia care ii poarta numele propune o abordare terapeutica tridimensionala a scoliozei. Asemenea altor initiatori ai unor terapii foarte cunoscute in acest moment, care au incercat sa-si trateze propriile afectiuni sau pe cele ale unor apropiati – terapia Bowen este un exemplu -, Katharina Schroth a incercat sa trateze scolioza de care suferea, prin respiratie si contractie musculara.
Obiective ale terapiei Schroth
- in functie de caz, reducerea gradului scoliozei, incetinirea progresarii si chiar stoparea gradului de evolutie pana la maturitatea osoasa;
- stabilirea si obisnuirea pacientului cu ideea de postura corectiva si stabilizarea curburilor prin imbunatatirea aliniamentului posturii;
- cresterea si consolidarea capacitatii functiei cardio-pulmonare;
- ameliorarea durerilor provocate de afectiune;
- prevenirea proceselor degenerative care pot sa apara la nivelulmuschilor, articulatiilor, zonelor intervertebrale;
- o mai buna mobiltate a partii superioare a trunchiului;
- un mai bun control neuromuscular;
- obtinerea unei stari pshice mai bune;
- obtinerea unui aspect fizic imbunatatit;
- nu in ultimul rand ca importanta, adaptarea corectiilor in timpul activitatilor uzuale.
Terapeutul care practica aceasta metoda are rolul de a indruma pacientul prin stimuli practici pentru ca acesta sa poata intelege toate procedurile, cu scopul corectarii posturii. Descoperita la timp, scolioza se poate trata optim, motiv pentru care persoanele care suspecteaza o astfel de afectiune trebuie sa faca un screening. Aceasta abordare ajuta mult in tratarea timpurie a unei boli cu implicatii fizice si psihice importante, deopotriva.
Avantaje ale terapiei Schroth
Prin combinatia de exercitii de respiratie si stretching, carora li se mai adauga si cele de tonifiere, terapia Schroth isi dovedeste eficienta si schimba engrama corticala a pacientilor care sufera de scolioza. Terapia are ca rezultat o imbunatatire a semnelor si simptomelor de care afectiunea este insotita.
De astfel, pentru ca pacientii pot invata foarte repede si usor metoda, in consecinta, in doar cateva saptamani, terapia Schroth isi va dovedi eficienta. Mai mult de atat, dupa practicarea metodei sub supravegherea terapeutului o perioada de timp, intr-un cabinet de specialitate, pacientii pot continua si la domiciliu, conditia fiind aceeasi – supravegherea de specialitate.
Terapia Schroth are ca scop indreptarea coloanei vertebrale prin cateva actiuni fundamentale:
- elongatie activa;
- respiratie tridimensionala prin derotare a vertrebrelor;
- tonifiere si stretching muscular.
Toate exercitiile sunt efectuate in vederea corectarii posturii si pentru a se obtine o imagine normala a corpului. Foarte important este ca inainte de a se incepe terapia, persoana afectata sa fie evaluata si sa i se stabileasca un diagnostic corect pentru tipul de curbura scoliotica cu care se confrunta. Acest tip de terapie se adreseaza atat copiilor mai mari de 7-8 ani, cat si adultilor pentru care nu exista limita de varsta.
Recomadari ale terapiei Schroth
In ceea ce priveste afectiunile pentru care poate fi aplicata terapia, acestea includ:
- tratament conservator al scoliozelor;
- boala Scheuermann,
- posturi defectoase, disfunctionale;
- modificari ale coloanei vertebrale provocate de unele procese degenerative.
Toate acestea sunt modificari de statica vertebrala care pot fi corectate prin aceasta abordare inovatoare propusa de terapia Schroth.