Fizioterapia este in sine un subiect despre care se poate vorbi numai in termeni pozitivi, fiind una dintre cele mai bune forme terapeutice utilizate pentru prevenirea si recuperarea multor afectiuni cu care se pot confrunta adultii si copiii la un moment dat.
O terapie fara riscuri sau efecte adverse pentru pacienti, fizioterapia asigura numeroase beneficii pentru organism, cu mentiunea ca trebuie sa fie aplicata optim, doar de catre personal medical avizat, bine pregatit sa aplice un ansamblu de proceduri dedicate.
Proceduri de fizioterapie
Cele mai cunoscute proceduri de fizioterapie, utilizate frecvent, sunt urmatoarele:
Curentul TENS (trans Electric Nerve Stimulation): este o procedura care are rolul de a stimula nervii transcutanat, pe care specialistii fizioterapeuti o folosesc in mod intensiv in activitatea lor. In functie de nevoile pe care pacientul le are, se poate interveni cu frecventa inalta sau joasa. Concret, o astfel de procedura reduce durerile cronice sau acute pe care pacientul le resimte.
Curentii diadinamici: se mai numesc si curenti Bernard, iar efectele analgezice, biotrotrofice si dinamogene pe care le pot oferi sunt notabile: reduc durerile, normalizeaza functiile sistemului vegetativ, imbunatatesc circulatia periferica, relaxeaza muschii, efect vasodilator, intre altele.
Curentii galvanici: galvanoterapia are la randul sau o serie de beneficii, concretizate in calmarea durerii, efectul antiinflamator, stimulare neuromusculara la nivelul electrodului negativ si efectul vasodilatator. Pentru a obtine rezultate optime, specialistii combina electroterapia cu masajul si kinetoterapia.
Curenti interferentiali: impactul biologic al utilizarii procedurii are ca efect stimularea si relaxarea muschilor, imbunatatirea circulatiei locale, accelerarea resorbtiei, reducerea durerii si normalizarea functiilor sistemului vegetativ.
Ultrasunete: fizioterapia cu ultrasunete are ca rezultat o accelerare a vindecarii tesuturilor, asigura relaxarea tisulara, imbunatateste fluxul sangvin si contribuie la vindecarea optima a cicatricilor. Cel mai frecvent sunt utilizate pentru tratarea leziunilor tesuturilor moi (de exemplu, tendinite), spasmelor musculare si inflamatiilor articulare.
Terapia cu laser: procedura este recomandata si pentru tratamentul afectiunilor acute, deoarece nu genereaza caldura. Nu are efecte secundare.
Avantaje ale fizioterapiei
Beneficiile pe care fizioterapia le poate asigura au dus la cresterea popularitatii acestei terapii. Pentru a nota doar cateva dintre acestea, ne vom opri la urmatoarele, fara a face o enumerare exhaustiva:
- creste imunitatea organismului, indiferent ca se utilizeaza agentii fizici artificial, in speta, electroterapia, sau agentii fizici naturali (bai de soare, inhalatii, aerosoli sau ape termale);
- contribuie la detoxifierea organismului, accelerand eliminarea toxinelor si catabolitilor;
- faciliteaza lipoliza, combate si previne depunerile grasoase;
- stimuleaza sau relaxeaza sistemul nervos, in functie de nevoile pacientului;
- favorizeaza somnul si previne sau elimina oboseala psihica;
- asigura mobilitatea articulatiilor si contribuie la sanatatea acestora;
- contribuie la vindecarea leziunilor existente la nivelul tesutului moale;
- combate si previne inflamatiile si durerile;
- are un efect important asupra circulatiei sanguine;
Cele mai frecvente utilizari ale fizioterapiei, datorita rezultatelor notabile obtinute, le includ si pe urmatoarele:
- durerile musculare din zona spatelui, in mod special la persoanele sedentare. in acest caz, fizioterapia este cu mult mai eficienta daca se combina cu masajul terapeutic;
- accidentarile fizice in timpul practicarii unui sport sau in timpul efortului;
- boli reumatice – simptomele gonartrozei, artritei reumatoide, lupusulului eritematos sau fibromalgiei pot fi ameliorate sau tratate prin fizioterapie;
- afectiuni ale aparatului locomotor, inclusiv ale coloanei vertebrale, pot fi stagnate, ameliorate sau tratate prin proceduri specifice fizioterapiei;